Een moderne Smart Factory maakt uitgebreid gebruik van veel moderne digitale technologieën die helpen de doorvoer te verbeteren, uitval te verminderen, kosten te besparen en nieuwe producten te ontwikkelen voor de wereld van morgen.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een bedrijf de productiekosten van een van zijn eigen producten wil verlagen.

Om dit te doen, heeft het een breed scala aan strategieën om uit te kiezen: we kunnen het productontwerp wijzigen om de haalbaarheid te verbeteren, automatisering toepassen om handelingen te verminderen, lean manufacturing toepassen, goedkopere leveranciers vinden en zelfs een digitale fabriek maken om papierloos te werken.

Iedere strategie resulteert in een ander resultaat. Het nieuwe tijdperk van de Vierde Industriële Revolutie dwingt het management om een goed overwogen beslissing te nemen over de te volgen weg om de bedrijfsdoelen te bereiken.

Twee geweldige vragen om ons af te vragen in dit scenario zijn:

“Wat is het operationele doel dat we proberen te bereiken”

en

“Welke optie levert het beste rendement op onze investeringen op?

De Smart Factory verwelkomen

Tegenwoordig heeft elk productiebedrijf gehoord van de Smart Factory of ‘Digital Factory’. Ze lijken ook een geweldige alles-in-één oplossing voor al onze uitdagingen. Beide zijn nauw verwant, maar een ‘slim’ en de ander is gewoon ‘digitaal’. Een enorm verschil, waarin we later meer diepgang zullen hebben.

Op basis van vele case-studies werd recent duidelijk dat: om een echte Smart Factory te creëren, het bedrijfsproces eerst (zeer) eenvoudig moet worden gemaakt. Laten we, om dit te begrijpen, eens kijken naar een voorbeeld van een business case; Tesla Motors & de U.S.A. & Russische lucht- en ruimtevaartindustrie.

Raketwetenschap

Hoe geavanceerder een systeem wordt, hoe groter de kans dat er iets fout gaat. Tesla ontdekte dit onlangs tijdens hun lancering van de nieuwe Model 3 elektrische auto. Vanwege de hoge populariteit was er behoefte aan een hoge output en schaalbaarheid.

Om aan deze vraag te beantwoorden, werd een speciale ‘lights-out’-fabriek gebouwd die bijna volledig geautomatiseerd was door robots en computergestuurde systemen. Aanvankelijk leek deze nieuwe en dappere strategie de juiste aanpak voor de ‘auto van de toekomst’. De realiteit leek een beetje uitdagender, zoals Elon Musk tweeted:

“Overmatige automatisering bij Tesla was een vergissing. Mensen worden onderschat “– Elon Musk

De productie kampte met ernstige vertragingen en als gevolg daarvan daalden de aandelenkoersen van Tesla scherp. Het leek erop dat het bedrijf in Silicon Valley een limiet had bereikt en dat het verzenden van raketten naar de ruimte gemakkelijker was dan het bouwen van reeksen auto’s. Simpel gezegd: de productie van series is eigenlijk moeilijker dan de raketwetenschap.

In de lucht- en ruimtevaartindustrie is er ook een bekend verhaal over de Amerikanen versus de Russen: Geconfronteerd met het feit dat balpennen niet in zwaartekracht zouden schrijven, waren beiden op zoek naar een (schijnbaar betere) manier van schrijven in de ruimte.

De Amerikanen begonnen onmiddellijk miljoenen uit te geven aan R & D en testen (zelfs met behulp van speciale vliegtuigen om de zwaartekrachtloze omgeving te simuleren) en presenteerden hun ingenieuze pen: de Fisher Space Pen. Aan de andere kant van de wereld pasten de Russen een veel eenvoudigere aanpak toe: ze besloten om een simpel potlood te gebruiken.

Ik denk dat dit een goede illustratie is van het beroemde citaat van Leonardo da Vinci

“Eenvoud is de ultieme verfijning”.

Laten we dit inzicht met ons meenemen in onze strategie om onze productieprocessen te verbeteren.

De Toyota-benadering van industrie 4.0.

Het principe “vereenvoudig uw processen voordat u investeert in technologie” staat centraal in de visie van Toyota op Industrie 4.0 – en slimme fabrieken.

Met deze aanpak kan het bedrijf onnodige investeringen in technologie voorkomen. Alleen wanneer er geen vereenvoudiging meer nodig is om een doel dichterbij te brengen, wordt de investering in slimmere technologie overwogen. Of simpel gezegd door de oprichter, Taichi Ohno:

“Gebruik je hersenen voordat je naar je portomonee grijpt.”

Dit betekent niet dat Toyota helemaal niet op technologieën vertrouwt, maar juist meer tegendeel: het bedrijf staat bekend als een van de grootste investeerders in R & D, automatisering en robotica. Het verschil is hun effectievere benadering van technologie.

Industrie 4.0: meer dan technologie!

Voor mijn consultancy klanten en tijdens mijn keynotes heb ik altijd het belang besproken van het gebruik van een strategie die afhankelijk is van zowel de huidige producten, de huidige automatiseringsmogelijkheden benut en nieuwe bedrijfsmodellen zoekt die een exponentiële groei in het bedrijf kunnen creëren.

Hetzelfde geldt voor de optimalisatie van de productieprocessen.

  • Ten eerste zullen we manieren vinden om het proces te verbeteren door managementstrategieën zoals Quick Response Manufacturing (QRM), LEAN-processen en teambuilding.
  • Ten tweede vinden we een manier om die verbeterde processen te automatiseren (als alleen de eerste stap is gecontroleerd) door systemen te integreren (zoals MES-software, geïntegreerd in de bedrijfs ERP).
  • En ten slotte gaan we nieuwe productietechnieken verkennen die volledig in onontgonnen gebieden zijn, zoals 3D-printen, Augmented Reality of zelfs Big Data-benaderingen.

Wilt u meer weten over wat Quick Response Manufacturing (QRM), LEAN-processen of ERP-optimalisatie voor u kunnen betekenen? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan:

Start een Project