Een passende oplossing wordt niet bedacht vanuit een hoge toren. Deze ontstaat vanuit de praktijk.

In deze korte post beschrijf ik voor u een kort voorbeeld van een bedrijf welke enorm succes heeft behaalt door het implementeren van ERP en MES. Daar bovenop zijn deze systeem naadloos in elkaar geïntegreerd.

De situatie bij Singeling

Singeling B.V. is een metaalbewerkingsbedrijf gespecialiseerd is lassen en het produceren van plaatwerk.

Binnen de productieafdeling was een grote uitdaging in het plannen en organiseren van de productie van laser-gesneden producten.  In de huidige omgeving werkte men met een overvolle Outlook agenda, waar dagelijks in gesleept werd. Er werd constant overgetypt. Vroeger was dit nog te overzien maar tegenwoordig bestelden de klanten steeds grotere variaties, kleinere ordergroottes en kortere levertijden.

Daarnaast, had men had ook geen inzage in de actuele voorraad standen. Het was een kwestie van telkens opnieuw tellen, opmeten en soms zelfs gokken (om de order maar te krijgen van de klant). Dit gaf veel frustratie, onzekerheid en onnodige faalkosten.

Voor de directie was het ook niet beter. Er moest namelijk  van iedere snij-opdracht worden overgetypt wat dit gekost had. En dan denkt u wellicht: Alleen de prijs? Nee helaas. Het systeem gaf alleen de productie tijd uit op papieren rapport, en geen kosten of actueel materiaal verbruik.  U ziet het al aankomen:  een overvol beladen directie en gespannen managers.

Business Process Reengineering

Na een sessie op locatie, waarbij Business Process Reengineering werd toegepast, werd al snel duidelijk dat het nodig was om hier via automatisering een oplossing voor nodig was. Het aannemen van personeel was namelijk geen optie, omdat het bedrijf geen werkplekken meer vrij had.

Na een periode van experimenteren, implementeren en installeren van een verbeterd MES systeem waren de oplossingen gevonden.

De resultaten:

  • Alle orders worden automatisch geclusterd op materiaalsoort, waardoor er nagenoeg automatisch nestigen in het MES/PPS systeem ontstaan.
  • De directeur hoeft geen prijzen meer uit te rekenen, het ERP doet dit geheel automatisch (zowel voor, als na!).
  • Inzicht in nodige bestellingen en voorraad, slimmer bestellen scheelt 25% inkoop kosten omdat er nu bulk voordeel is.
  • Een verkorting van 50% doorloop tijd voor gesneden producten, wat onderhanden werk kosten verlaagt.
  • Door strakke planning  is het percentage werk dat optijd wordt opgeleverd gestegen van 45% naar ruim 60%.
  • Ook hebben ze door de koppeling een verbetert overzicht in doorloop tijd van projecten.

Een goede integratie scheelt uw enorme zorgen, voor uw directie, maar ook voor collega’s op de werkvloer.

Laat u adviseren naar de mogelijkheden!