Het juiste doen is veel belangrijker dan iets goed te doen zonder te weten waarom dit nodig is.

Wellicht heb je het plan om een nieuw software systeem aan te schaffen van €20.000 om zo meer efficiëntie te bereiken. Terwijl, wat er wellicht echt nodig is, is een simpele procesmatige afstemming met het team die zich richt op het verbeteren van de doorstroming.

Misschien is het plan om 20 nieuwe opties aan een nieuw product toe te voegen, wanneer mensen slechts 5 kernfuncties nodig hebben om de aankoopbeslissing te maken.

Ik heb gemerkt dat bij ieder idee er maar een paar stappen doorlopen te hoeven worden. Deze moet je op zijn minst redelijk goed moet krijgen, anders krijg je meestal niet de resultaten waar je ECHT op zoek naar bent.

  • Stap 1: Bepaal precies wat het doel is en hoe MEET ik dat?
  • Stap 2: Je maakt een plan om te beslissen hoe je daar komt? Wanneer ben je daar?
  • Stap 3: Je gaat aan de slag met de eerste mijlpaal, de resultaten volgen.
  • Stap 4: Je past je aan. 

Zonder het eerste deel kraakhelder te krijgen, ga je fanatiek aan de gang, maar nog steeds verkeerde kant op. Dat is volgens mij waar zowel bedrijven als wij zelf nog te vaak last van hebben — en moeite mee hebben om te stoppen.

In plaat van dat te doen, lijkt het vele malen effectiever om meer tijd te besteden aan de eerste stap om ervoor te zorgen dat je duidelijk bent over de doelen, metingen enzovoort. Pas daarna komt de echte uitvoering.

Zoals Abraham Lincoln ooit zei:

“Geef me zes uur om een boom om te hakken, de eerste vier zal ik besteden aan het slijpen van de bijl.”